Monument Klein Paries

Op 12 juli 2023 is het monument ” Klein Paries” formeel onthult door wethouder Robert Martens en raadslid Stan Backus.

Na een welkomswoord van voorzitter CML Henk Kurstjens werd door de Heemkundevereniging Heitse de bijnaam Klein Paries die Heythuysen draagt toegelicht.

Het monument is geplaatst aan de Dorpstraat ter hoogte van de Aldi/Primera en gemaakt door Theo Caris. Het logo werd ontworpen door Fabienne van de Winkel (klik hier voor meer info).

Onderstaand het nieuwsbericht uit Dagblad de Limburger, door Pieter Knippenberg geplaatst op d

Na Parijs heeft nu ook ‘Heitse’ zijn eigen Eiffeltoren

Hij mag met een hoogte van 2,5 meter (inclusief sokkel) dan wel heel wat kleiner zijn dan de grote broer in Parijs die ruim 330 meter haalt, maar dat mag de pret niet drukken. Heythuysen met de bijnaam ‘Klein Paries’ heeft zijn eigen Eiffeltoren.

Het in metaal uitgevoerde monumentje aan de Dorpstraat werd onlangs door oud-wethouder Stan Backus en de huidige wethouder Robert Martens van Leudal onthuld. Het kunstwerk is een geschenk van de Stichting Biz centrummanagement aan de gemeenschap.

In 2021 nodigde de stichting inwoners van Heythuysen uit om een ontwerp in te dienen voor een nieuw logo. Fabienne van de Winkel kwam als winnares uit de bus. Het door haar ontworpen logo bestaat uit een drietal ovalen die volgens Fabienne verbondenheid uitdrukken. Verbondenheid van het winkelcentrum in Heythuysen met alle inwoners van de dorpskernen van Leudal. De kleinste cirkel, met daarin de naam Heythuysen en de toevoeging ‘winkelhart Klein Paries’, staat ook symbool voor ‘centrum Heythuysen’. De Y van Heythuysen in het logo is de Eiffeltoren op zijn kop, een knipoog naar Parijs. De stad van de liefde, maar ook voor velen een shoppingparadijs.

Opknapbeurt

„Wij wilden met dit nieuwe eigentijdse logo iets meer doen”, vertelt stichtingsvoorzitter Henk Kurstjens. „We hebben Theo Caris uit Baarlo benaderd om het logo te transformeren in een driedimensionaal kunstwerk en daarin is hij voortreffelijk geslaagd. De naam Klein Paries, die ons dorp al sinds de Franse bezetting heeft, blijft hiermee zichtbaar in het straatbeeld. Dat vinden wij belangrijk, zeker nu een café met die naam op termijn gesloopt gaat worden. Met de onthulling van dit kunstwerk sluiten we de reconstructie en renovatie van het winkelcentrum af. Het centrum heeft een prachtige opknapbeurt gehad waarbij de ondernemers en de gemeente prima samengewerkt hebben.” De Eiffeltoren van Heythuysen is uitgevoerd in roestvrijstaal en geplaatst op een sokkel van cortenstaal, passend bij de plantenbakken die sinds de reconstructie in het winkelcentrum staan.

Bijnaam

Heythuysen heeft zijn bijnaam overgehouden aan een korte periode aan het einde van de 18de eeuw. Het dorp van ruim 1300 inwoners was toen enkele jaren hoofdplaats van het door de Fransen ingestelde kanton Heythuysen, dat later in 1800 in het grotere kanton Weert opging. Het kanton Heythuysen bestond uit nagenoeg alle huidige Leudalkernen en enkele dorpen die nu bij Maasgouw horen. Ook Meijel maakte er deel van uit. Over de herkomst van de naam ‘Klein Paries’ bestaat geen absolute zekerheid. Hebben de inwoners van Heythuysen deze zelf bedacht of werd de bijnaam licht spottend gebruikt door de bewoners van de buurdorpen? Heythuysen beschouwt het anno 2023 in ieder geval als een eretitel.