dinsdag 28 januari 2020

Nieuwsberichten

Volgende stap winkelgebied

Bron: Dagblad De Limburger / Limburgs Dagblad. Zaterdag 26 augustus 2017. © Copyright 2013

(Schrijver: Kitty Borghouts)

Een winkelcentrum waarin álle ondernemers eendrachtig investeren. Twee jaar geleden strandde de poging om in Heythuysen de neuzen één kant op te krijgen. Nu keert het tij, denkt de VZOH. 

Het winkelcentrum van Heythuysen meer smoel geven. 
Evenementen op elkaar afstemmen. 
Aanspreekpunt zijn van de winkeliers. 
Gesprekspartner zijn van de gemeente Leudal. Het zijn de belangrijkste taken van de nieuwe centrummanager van Heythuysen die, als alles goed gaat, in januari aan de slag gaat. 
Daarvoor moet wel eerst een twee derde meerderheid van de negentig centrumondernemers instemmen met de plannen die de Vereniging Zelfstandige Ondernemers Heythuysen (VZOH) de afgelopen maanden met steun van de gemeente Leudal heeft gesmeed. Onderdeel daarvan is dat ondernemers in het winkelgebied middels de introductie van een Bedrijven Investerings Zone (BIZ) worden verplicht daar financieel aan bij te dragen. 
 
Scheve gezichten
Heythuysen is een van de weinige centra die zo’n constructie van verplichte ondernemersbijdragen nog niet heeft, zegt VZOH-voorzitter Rob Reijnders. En daarmee doet Leudals belangrijkste winkelgebied zichzelf tekort, vindt hij. Het levert sowieso scheve gezichten op: de 48 ondernemers die nu vrijwillig betalen, ergeren zich aan ondernemers -veelal grote ketens- die gratis meeprofiteren van hun investeringen en inspanningen. 
Invoering van zo’n BIZ maakt bovendien het aanstellen van een centrummanager mogelijk en die wordt in Heythuysen al jaren node gemist. Liefst iemand van buiten moet het zijn, zegt bestuurslid Henk Kurstjens. „Iemand die de mensen hier nog niet kent, met een frisse blik, maar die wel voldoende affiniteit met de omgeving heeft, die de cultuur van Heythuysen begrijpt.” 
 
Roermond
Andere centra die al langer werken met zo’n BIZ hebben daar zeer wel bij gevaren, zegt Kurstjens. Hij wijst op Roermond, waar al zo’n zeven jaar verplichte ondernemersbijdragen bestaan. „Kijk eens hoe krachtig en eendrachtig Roermond zich nu presenteert, bijvoorbeeld tijdens de kerstperiode. Daar kun je alleen maar jaloers op zijn. En de ondernemers profiteren daarvan.” 
De ondernemersvereniging probeerde twee jaar geleden ook al eens zo’n BIZ van de grond te krijgen, maar dat mislukte toen op drie stemmen na. De VZOH denkt dat een peiling onder ondernemers in oktober nu wel genoeg stemmen gaat opleveren. Een proefdraagvlakmeting vlak voor de zomer wees dat uit. „De zelfstandige ondernemers zijn er nu wel van overtuigd dat het broodnodig is om de handen ineen te slaan”, zegt hij.
Kurstjens: „We hebben een prachtig en gevarieerd winkelcentrum, met een bijzondere lage leegstand, en met circa 600 gratis parkeerplaatsen. Wij zijn een prima alternatief voor mensen die de drukte van Roermond niet willen opzoeken. In die zin profiteren wij van de slechte bereikbaarheid van die stad.” 
Wensen zijn er bij de beide bestuursleden niettemin ook: misschien iets meer speciaalzaken, en wat meer kledingwinkels. 
Kurstjens: „Heythuysen heeft zich de laatste tien jaar ontwikkeld ot een heel aantrekkelijk winkelcentrum. Maar nu is het tijd voor een volgende stap.”